Nejlepší med od včelaře aneb kvalita medu

13. února 2015 v 14:03 | TK |  Povídání o medu a včelách


Hodně se mluví o kvalitě medu v obchodech. Velcí výrobci často pro maximalizaci zisku podvádí a prodávají med nekvalitní. Častým trikem je smíchání květového (světlého) medu s tmavým (dražším lesním) a dobarvení této směsi. Tato směs se poté prodává jako 100% lesní med. Lidé poslední dobou slyší na české či evropské výrobky, med z Číny, velmi znečištěné země, by si koupil málokdo. Proto výrobci do medu přidají určité procento medu z ČR, určité procento ze zemí EU a zbytek doplní nekvalitním čínským medem. Výrobek ale obsahuje i český med a na etiketě má

země původu ČR. Proč se říká, že třeba Čínský med je nekvalitní? Když pomineme faktor znečištění ovzduší, jsou to hlavně léčiva-antibiotika podávaná včelám. Mor včelího plodu se u nás neléčí, napadená včelstva se pálí i s veškerým vybavením. V Číně a USA je povoleno včely léčit antibiotiky. Tato antibiotika se pak samozřejmě dostanou i do medu. Stejné je to s varoázou. Ta se sice léčí všude po světě, i v ČR, český způsob je ale nejméně invazivní a zanechává nejmenší stopy na kvalitě medu. Nekvalitní med vznikne také zahřátím medu na více než 40°C. Zpracovatelé to často dělají, aby med vydržel déle tekutý. Další rozšířenou průmyslovou praktikou je přidání náhražky vyrobené ze škrobu. Nejlepší med tedy dostanete opravdu jen od včelaře!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Malkiel Malkiel | E-mail | Web | 22. dubna 2015 v 1:20 | Reagovat

No vida. Něco z těchto informací o kvalitě u nás prodávaného medu vím osobně a něco jsem jen tušil. Ale o nějakém moru včelího plodu jsem neměl ani tušení. O varoáze se tak nějak už všeobecně ví, ale toto je pro mne novinka.
No, tak nějak jsem tento způsob podvádění zákazníků popsal v článku "Strojově oddělené životy".
Proto taky ten můj minulý komentář pod jiným článkem, ve kterém si stýskám nad tím, že se dá těžko sehnat poctivý med. Paradoxem je, že člověk nemá jistotu ani u medu od včelařů.
To je podobné, jako když vinaři na Moravě mají "víno" a "víno pro Pražáky". ;-)
Kromě toho si vzpomínám na situaci, když jsem za bolševika pracoval u spotřebních družstev, která tehdy byla výhradním vykupovatelem a zpracovatelem medu od včelařů. Tehdy byla výkupní cena dotovaná státem a byla vyšší, než prodejní cena v obchodech. A tak milí včelaři kupovali med v krámě, slévali jej do konví a ve výkupu jej zpět prodávali za vyšší cenu. Takové medové perpetuum mobile. ;-)

2 Poustevnice, Čarodějka Poustevnice, Čarodějka | E-mail | Web | 25. dubna 2015 v 20:24 | Reagovat

No jo, varroázu dokážeme jakž takž udržet v mezích, pokud k tomu přistupujeme zodpovědně. Ale při moru včelího plodu ti spálí včely sakumprásk i s úly, včelínem, včelařskými pomůckami + tím co máš na sobě. Jen trenýrky ti nechaj.

3 Malkiel Malkiel | E-mail | Web | 26. dubna 2015 v 12:38 | Reagovat

[2]: A není to nějaké porušení veterinárních předpisů, když nespálí i ty trenýrky? :-D

4 Poustevnice, Čarodějka Poustevnice, Čarodějka | E-mail | Web | 26. dubna 2015 v 19:15 | Reagovat

Sundej je a máš na krku mravnostní policii. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama