Pro ty co rádi mlsají med - základní informace o medu

10. února 2015 v 20:42 | TK |  Povídání o medu a včelách


Med je harmonicky vyvážená směs nejrůznějších látek, které se stále proměňují. To probíhá okamžitě od prvého kontaktu včely s nektarem nebo medovicí, kdy včela přidává do nasbíraného rostlinného materiálu výměšky svých hltanových žlázek, které obsahují celou řadu enzymů. Enzymy štěpí nevstřebatelné složité cukry na využitelné jednoduché cukry. Tento proces se nazývá zráním medu a probíhá nepřetržitě během jeho uložení v plástech a pokračuje i ve sklenici, kterou si od včelaře odnášíte domů.



Květový med
Jen čistým koncentrátem nektaru z květů rostlin rostoucích planě na louce, v zahradě nebo lese, z ovocných a jiných stromů a keřů. Je snadno stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů - glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o různé přírodní látky - rostlinné hormony, éterické oleje a aromatické látky. Proto je velice ceněn v lidovém lékařství.

Medovicový med
Medovicový med je zpravidla tmavší barvy, obsahuje větší množství minerálních látek. Medovici produkuje hmyz (např. mšice, puklice, mery…) sající mízu z vodivých pletiv rostlin. Kapky přebytečné sladké tekutiny (medovice) vystřikují na povrch listů a jehličí. Tyto šťávy jsou vedlejším produktem zmíněných cizopasníků. Včely medovici sbírají z listů a dále zpracovávají podobně jako nektar. Produkce lesních medů poměrně kolísá, protože závisí na mnoha faktorech. Medovicový med, podobně jako akátový med, krystalizuje jen částečně a velmi pomalu.

Pastový med
Převážné části zákazníků časná krystalizace nektarových medů vadí. Proto, aby se předešlo přirozenému tuhnutí (krystalizaci) medu a zároveň se vyhnuli jeho ztekucování pomocí tepla, zpracovávají med řízenou krystalizací neboli pastováním. Jedná se o velice šetrnou metodu, kdy včelař po vytočení medu z plástů, med 2xdenně po dobu několika dnů šetrně romíchává, až do doby, kdy med získá konzistenci pasty. Pastový med se dobře odebírá ze sklenice, nestéká ze lžíce ani krajíce chleba. Svoji konzistenci neztrácí ani v největším mrazu. Navíc máte záruku, že med nebyl nějak výrazně poškozený. Poškozené medy totiž nevytvářejí pastu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama